Veel kinderen met autisme hebben extra aanwijzingen nodig om goed met een dier om te gaan. Alleen zeggen hoe het niet moet is niet voldoende. Wat werkt wel?

Een aantal sociale vaardigheden wordt samengevat onder het begrip ‘assertiviteit’. Assertiviteit gaat vooral over ‘nee’ zeggen en grenzen stellen. Assertief zijn betekent dat je als kind of volwassene opkomt voor jezelf op een respectvolle manier en een manier die passend is voor de situatie.

We kennen het gevoel als kleine pups je in de ogen kijken. Ze roepen dezelfde gevoelens op als moeders en kinderen elkaar knuffelen.

Het traject: leren door te dóen. Een begeleidingstraject van Hondgenoot bestaat uit een kennismakingsgesprek, 10 bijeenkomsten en een tussen- en eindevaluatie.

Een laag zelfbeeld is hetzelfde als een negatief zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex.

Ben je soms onzeker? Maak je je druk wat anderen van je denken? Twijfel jij wel eens aan de keuzes die je maakt? Heb jij last van onzekerheid of verlegenheid?

Wij kunnen iedereen het aanraden om naar Hondgenoot te gaan, vooral als je een kind hebt wat erg verlegen is of het erg moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen.

– Bram